Форум ХНУРЕ

ШКІЛЬНА ДИСТАНЦІЙНА ОСВІТА ТА СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

//25-й Міжнародний молодіжний форум «Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті». Збірник матеріалів форуму. Т.1.-Харків: ХНУРЕ. 2021. ст.105-106

Броварська І.О. 

Науковий керівник – учитель інформатики Огу Евеліна Василівна

The school of distance education is linked to the latest information technologies. In the minds of light events, distance coverage has become not just a straightforward trend, a tendency of future rockets, but a necessity, albeit through all the still obvious problems in the future. It is also topical to be the beast of respect for the more sophisticated distance. At the end of the robot, the analysis of the current state of the art of distance education is broken down and the basic changes and shortcomings of this type of education are recognized.

В умовах сьогоденної діджиталізації, дистанційна освіта як засіб навчання набула широкої популярності, а через світову пандемію навіть стала обов’язковим елементом сучасної системи освіти більшості країн.

Про актуальність дослідження і покращення дистанційної освіти у школах, свідчить кількість школярів та студентів, які впродовж останнього року мали досвід роботи з дистанційними інструментами освіти. Так, наприклад, станом на квітень 2020-ого року, через пандемію до онлайн освіти були залучені 1,4 мільярда учнів [1].

Зараз дистанційну освіту можна вважати ефективним засобом забезпечення освіти для багатьох шкіл. Дистанційна освіта у школах розглядається переважно, як міст розв’язання проблем організації та доступності навчання серед школярів та вчителів. Не дивлячись на те, що наразі це єдиний можливий оптимальний шлях до організації якісного процесу навчання, дистанційна освіта має ряд недоліків.

Пріоритет, який забезпечує дистанційна освіта, є мобільність. Впродовж процесу навчання, учні не витрачають час на дорогу до школи, переміщення кабінетами. Як наслідок, учні менше хворіють, можуть легше та швидше взаємодіяти з вчителями (писати питання на електронну поштову скриньку, у чат онлайн-занять чи у месенджерах), щоденний графік становиться більш гнучким.

В умовах дистанційної освіти учням прийшлося набути такі навички, як базові вміння роботи з персональним комп’ютером (створення документів та презентацій, підключення до онлайн уроків, відряджання листів чи домашніх завдань на пошту), організація часу, відведеного на самостійний навчальний процес, вміння знаходити потрібну інформацію та її обробляти.

Дистанційна освіта змінила вектор направленості сучасної системи навчання з традиційної шкільної освіти на самоосвіту учнів.

Школярі мають вміло розставляти пріоритети з предметів, вміти чергувати навчання, виконання домашньої роботи та відпочинок.

Не дивлячись на те, що всесвітня мережа зробила доступ до інформації й розповсюдження контенту доступними для значної частини населення світу і допомогла впровадити дистанційне навчання, формат онлайн-навчання можна ще вдосконалювати.

Основними проблемами, з якими зустрічаються школярі під час навчання являються складність в організації особового навчального процесу, відсутність елементу соціальної взаємодії між учнями та збільшення кількості часу проведеного з гаджетами. Головною проблемою залишається неможливість залучення всіх учнів до навчального процесу: деякі учні не мають доступу до інтернету або відповідних гаджетів. Цей розрив спостерігається між країнами та між рівнями доходів усередині країн. Наприклад, згідно з даними ОЕСР [2], хоча 95% учнів у Швейцарії, Норвегії та Австрії мають комп’ютер для навчання в школі, лише 34% в Індонезії.

Деякі дослідження показують, що в середньому учні вивчають на 25-60% більше матеріалу під час навчання в Інтернеті, порівняно з лише 8-10% у класі [3]. Це пов’язано здебільшого з тим, що учні можуть швидше вчитися в Інтернеті; Електронне навчання вимагає на 40-60% менше часу на навчання, ніж у традиційному класі [4], оскільки учні можуть вчитися у своєму власному темпі, повертаючись назад і перечитуючи, пропускаючи або прискорюючи концепції, як вони вибирають.

Отже, шкільна дистанційна освіта тісно пов’язана з сучасними інформаційними технологіями. В умовах світових подій, дистанційна освіта стала необхідністю, але через все ще наявні проблеми у її впровадженні, удосконалення дистанційного навчання є актуальним питанням та тенденцією майбутніх років.

 

ПЕРЕЛІК ДЖЕРЕЛ ПОСИЛАННЬ

 

  1. Education: From disruption to recover. URL: https://en.unesco.org/covid19/educationresponse (дата звернення: 18.02.2021).
  2. OECD. URL: http://www.oecd.org/pisa (дата звернення: 18.02.2021).
  3. Facts and Stats That Reveal The Power Of eLearning [Infographic]. URL: https://www.shiftelearning.com/blog/bid/301248/15-facts-and-stats-that-reveal-the-power-of-elearning (дата звернення: 20.02.2021).

27 Astonishing E-learning Statistics for 2020. URL: https://techjury.net/stats-about/elearning/#gref (дата звернення: 21.02.2021).

/ ІНФОРМАТИКА

Коментари

Нема коментарів

Залишити відповідь

Ваш e-mail не буде опублікований. Обов'язкові поля позначені *